sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Hampurilaissämpylät

Tämä resepti on otettu voisilmäpeliä -blogista. Muokkaan tähän tavan, jolla itse valmistin sämpylät.

Hampurilaissämpylät (4 kpl)
1 dl vettä (42′C)
2 rkl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa
2 rkl juoksevaa margariinia
voiteluun muna ja tilkka vettä

Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä sen aikaa kun teet yhdistelet jauhot ja muut.
Vatkaa muna kevyesti haarukalla rikki.
Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Kaada rasva joukkoon ja nypi, niin että rasva "katoaa". Lisää joukkoon vesi-hiivaseos sekä kevyesti vatkattu muna. Sekoita puuhaarukalla sekaisin.
Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Lisää hiukan jauhoja tarvittaessa, noin 1rkl pitäisi riittää. Muista kuitenkin, että mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä ilmavampia sämpylöitä saat – älä siis lisää jauhoja liian herkästi vaikka löysä taikina hiukan koetteleekin hermoja. Siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään, ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, n. 1-2 tuntia.
Tee leivinpaperille foliosta "renkaita". Folion leveys ympäri riittää. Jaa taikina 4 osaan ja pyörittele taikinasta käsissä pallo, jonka tiputat foliokuppiin. Taputtele pallo tasaiseksi, niin että kuppi täyttyy. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä 1-2 tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä.
Paista sämpylöitä kiertoilmauunissa kiertoilmalla n. 10-15 minuuttia uunin alemmalla keskitasossa, kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja ruskistuneet. Minulla oli alkuun lämpotilaa 200 astetta, mutta pudotin sitä 5min jälkeen 150 asteeseen, kun näytti siltä että sämpylät alkaisivat liikaa ruskistumaan. Sellainen 180 astetta on varmaan kiertoilmalla ihan hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti